حقایقی که باید درباره بازار فارکس بدانید

امروزه اسامی زیادی را درمورد انواع بازارهای مالی می شنویم. این بازارهای مدرن، پتانسیل زیادی برای کسب درآمد دارند. مثلا حجم مالی زیادی در هر روز در بازار بورس آمریکا معامله می شود. این حجم گاهی حدودا ۱۰۰ میلیون دلار است. این رقم بر اقتصاد کشورهای مختلف تاثیر زیادی دارد. در این مقاله بطور کامل با بازار فارکس و مفاهیم مرتبط با آن بطورکامل آشنا می شوید.

تاریخچه ایجاد بازار فارکس

ر سالیان بسیار دور، مردم یک جامعه به چند دسته تقسیم می شدند و این دسته بندی براساس طبقه اجتماعی بود. دسته ای از افراد خودشان دارای کار و فعالیت بودند. این افراد مانند یک کارآفرین بودند. افراد دیگر برای آنان کار می کردند ولی سطح مالی مناسبی نداشتند.

هرکس پول یا سبکه خود را در قُلک و یا زیر بالشت خود مخفی می کرد. اما در آن زمان کسی در این اندیشه نبود که با این پول می توان کارهای بسیار زیادی را انجام داد. مثلا کسب و کارهایی راه اندازی  کرد، افراد نابغه ای را تربیت کرد. افراد صاحب کسب و کار، پول خود را خرج می کردند و مبلغ اضافی را زیر بالشت خود نگهداری می کرد یا زمین خریداری می کرد.

برخی افراد نیز در بازار تجارت می کردند. یعنی کالایی را خریداری می کردند و وقتی گران می شد، می فروختند. آنها با خرید و فروش برنج، گندم یا سایر کالاها تجارت می کردند. آنها هم دارای پول زیادی بودند، اما اهل نگهداری در قلک و زیر بالشت نبودند. آنها از دید و تصور خودشان سرمایه گذاری می کردند.

پس از چندین دوره، افراد سرمایه گذار ایده هایی ارائه دادند و تجارت راه اندازی کردند. تاجران این ایده را عملی کردند که پول خود را به افرادی که برای کار خود نیاز دارند بدهند تا با آن کار کنند و درآمد بیشتری کسب کنند. با این کار سود این درآمد نیز به تاجران می رسید. با رشد کسب و کار، آنها هم سود می کردند. اما با ورشکستگی کسب و کار، پول آنها هم بدون هیچ تضمینی از دست می رفت. البته، در این میان، برخی کارآفرینان نیز کلاه برداری می کردند و پس از دریافت پول، ناپدید می شدند.

تشکیل بازار بورس

پس از کلاهبرداری عده ای سودجو از این گونه معاملات، حکم ممنوعیت این نوع شراکت صادر شد. اما پس از مدتی، بازارهایی پدیدار شدند که در آنها، سهام کارآفرینان عرضه می شد. تجار و افراد عادی، سهام خریداری می کردند. این بازار، امروزه در سرتاسر دنیا رایج شده و بازار بورس نام گرفته است.

مثلا فرض کنید شرکت اپل یا گوگل بعنوان کارآفرین بود و برای گسترش و پیشرفت شرکت خود، به پول زیادی نیاز داشت. بنابراین، سهام خود را در بازار بورس عرضه می کرد و مردم و تجار با خرید سهم آنها، برگه شراکت دریافت می کردند.

با این کار، شرکت در هر سال، سودی از درآمد خود را به آنها می داد و اگر شرکت فاقد درآمد بود و قیمت صفر شد، شرکا ورشکست می شدند. یا قادر بودند سهام خود را به دیگران بفروشند. اما چنین بازاری صدها سال پیش برقرار بود. این بازار ایرادات و ضعف های زیادی داشت.

امروزه این بازار با قدمتی چند صد ساله، در تمام دنیا وجود دارد. مردم امروز در این بازار سهام های شرکت های مختلف را با یکدیگر خریدو فروش می کنند.

مثلا برخی افراد نسبت به آینده شرکت اپل و گوش یهای آیفون نظر مثبتی دارند. درنتیجه سهام آن را تقاضا می کنند. اما در مقابل، عده ای در این تفکر هستند که اپل آینده مناسبی ندارد. بنابراین سهام خود را به فردی دیگر می فروشند. درنهایت، این حجم عرضه و تقاضا، قیمت در بازار را مشخص می کند.

علاوه بر بازار بورس، امروزه بازارهای معاملاتی جدیدی ایجاد شده اند و اعتبار زیادی دارند.

کسب و کارها چگونه جلوی ضررشان را گرفتند؟

در مثال فرضی قبل، برای جلوگیری از ضررهای احتمالی، کشاورز و نانوا می توانستند با هم معامله کنند. به عبارتی، کشاورز می توانست تمام گندم خودرا به نانوا پیش فروش کند. نانوا نیز می توانست گندم را پیش خرید کند. این خرید را می توانستند به قیمت امروز یا هر زمانی که دلشان خواست انجام دهند.
بیایید مثال دیگری را فرض کنیم. مثلا یک شرکت نفت، تمام بشکه های نفت خود را تا 6 ماه آینده با قیمتی مشخص پیش فروش کند. درصورت بالا رفتن قیمت نفت، مهم نیست و سود لازم بدست آمده. اگر هم قیمت نفت کاهش یابد، باز هم اهمیتی ندارد زیرا نفت خود را با قیمتی بالا فروخته اند.

به همین دلیل افراد و کسب و کارها، معامله با هم را شروع کردند. این معاملات، که بدون نظارت دولت هستند، پیمان آتی یا forward contract نامیده می شوند.
در پیمان آتی، نزد فردی بیعانه ای می گذاشتند. مثلا قرار می گذاشتند 1000 کیلو طلا در 6 ماه دیگر از شاخص طلاساز به یک تاجر و معامله گر طلا تحویل داده شود. مقدار و زمان و تحویل در آینده و قیمت مشخص بود. تحویل در روز معلوم و یک بیعانه نزد امین می گذاشتند.
اگر شش ماه بعد، کسی زیر قرار خود می زد، باید از سمت امین بیعانه ای به او داده می شد. اما اگر امین زیر قرار خود می زد، مشکلات بیشتری پیش می آمد.

بازار فیوچر چه ویژگی هایی دارد؟

1- در این بازار، با پایین آمدن قیمت، سود می کنید. به این دلیل که کالایی را برای ۶ ماه دیگر با این قیمت فروختید. هر زمان مایل به تسویه حساب بودید، می توانید با سود معامله خود را خاتمه دهید.

2- می توانید هر چیزی که دوست داشتید را در سرتاسر دنیا معامله کنید. بی نهایت قرارداد آتی موجود است و شما می توانید به معامله بپردازید.

3- در این بازار می توانید از اهرم استفاده نمایید. مثلا فرض کنید یک درصد از کل مبلغ را باید بعنوان بیعانه بگذارید. اما به اندازه کل مبلغ سود بدست می آورید. فرض کنید 100 بشکه خریداری کرده اید، اما برای بیعانه، تنها پول یک بشکه را پرداخت کرده اید. با این حال، هنگامی که قیمت نفت افزایش می یابد، به اندازه ی کل 100 بشکه سود بدست می آورید.

4- در این بازار سررسید مشخصی دارید. می توانید تا روز سررسید، معامله خودتان را حفظ کنید. و روز سررسید آن را تسویه نمایید و تحویل بدهید. می توانید زودتر از آن روز نیز تسویه کنید.

امروزه می توانید بسیاری از معاملات فیوچر را توسط کارگزاری های فارکس انجام دهید. این معاملات به اشتباه بعنوان معاملات بازار فارکس شناخته می شوند!
بعنوان مثال، طلا در بازار فارکس، یک قرار داد از نوع فیوچر یا از نوع CFD است و ربطی به بازار فارکس ندارد. اما این معاملات توسط کارگزاران فارکس نیز ارائه می شوند.
بعنوان مثالی دیگر می توان شاخص بورس داوجونز را نام برد. این قرارداد نیز یا از نوع فیوچر یا CFD است. اما بعنوان فارکس شناخته می شود.

با مزیت های بازار فیوچر آشنا شوید

برخی مزایا درمورد بازار فیوچر سبب شد تعداد زیادی از تاجران وارد این بازار شوند. آنها توانستند درآمد زیادی را از این بازار بدست آورند. برخی از مهمترین ویژگی ها عبارتند از:

• مهمترین مزیت قراردادهای فیوچر این است که شما قادرید در پایین آمدن قیمت کالا سود بدست آورید. مثلا فرض کنید کشاورز نیستید و گندمی ندارید. اما می توانید قراردادی ببندید و در آن، 1000 گونی گندم به فروش برسانید. زمانی که موعد آن رسید، با قیمت پایین تر خریداری کرده و با قیمت بالاتر بفروشید.

• می توانید درصدی از مبلغ قرارداد را بیعانه بگذارید. نیاز نیست به اندازه کل مبلغ قرارداد پول بگذارید. مثلا قصد دارید 1000 گونی گندم خریداری کرده یا بفروشید. اگر قیمت هر گونی 5 دلار باشد، نیازی نیست 5000 دلار بگذارید تا بتوانید معامله کنید. تنها کافی است 100 دلار گذاشته تا بتوانید معامله را انجام دهید. زمانی که سود بدست آوردید، بجای 100 دلار، روی 5000 دلار خود سود کرده اید.

• این قرارداد، بطورکامل زیرنظر نهادهای قانونی بین المللی بسته می شود. همچنین استانداردهای مشخصی را پیروی می کند.

• تمام قراردادها سررسید دارند. مدت این سررسیدها ممکن است از 3 ماه تا چند سال باشد. اما تمام قراردادها با فرا رسیدن تاریخی مشخص، منقضی می شوند.

• نحوه تسویه قراردادها به دو شکل است. هم می توان جنس را تحویل داد. هم می توان اختلاف قیمت قرارداد و قیمت الان را بصورت نقدی تسویه کرد. امروزه اصولا تمام قراردها بصورت نقدی تسویه می شوند.

عوامل موثر بر بازار فارکس

باتوجه به مطالب مرور شده، بازار فارکس را می توان بازار ارزها دانست. دولت ها و بانک های مرکزی زیادی بر این بازار متمرکز هستند. افزایش یا کاهش اندک در نرخ  ارز، سبب بهم ریختگی در اقتصادها شده و موجب شورش مردم می شود. بنابراین، این بازار اهمیت بسیار زیادی برای دولت ها دارد.

همچنین، بازار فارکس در تجارت بین المللی نقش بسیار زیادی دارد. زمانی را درنظر بگیرید که رئیس جمهور آمریکا، دونالد ترامپ اعلام کرد برابر یورو به دلار بالا است. وی اعلام کرد که به منظور بهبود روابط باید این عدد کاهش یابد. پس از این اظهار نظر، بازار شکل نزولی به خود گرفته و با کاهش قیمت یورو مواجه شد.

بازار فارکس، مستقیما وابسته به اقتصاد و کامروایی یک ملت است. بنابراین دولت ها توجه ویژه ای به این بازار دارند.

  • عامل اول: سیاست های اقتصاد کلان دولت ها

بزرگترین و تاثیرگذارترین عامل بر بازار فارکس، سیاست های اقتصاد کلان دولت ها است. اقتصاد کلان، اقتصاد تمام کشورها را شامل می شود.

این اقتصاد، مسائل مهمی مانند نرخ بهره، نرخ تورم، بیکاری، سیاست های مالی و پولی را درنظر دارد. تمام بخش های اقتصاد کلان تاثیر مستقیمی بر بازار فارکس دارند. این بخش ها، تعیین کننده نرخ برابری ارزها هستند.

سال 2009 را درنظر بگیرید که رکود بازارهای مالی در آن سال رخ داد. بعد از این رکود و بحران جهانی، به تصمیم بانگ مرکزی آمریکا، نرخ بهره در کمترین حد ممکن یعنی 0.25٪ نگه داشته شد. پس از این تصمیم گیری توسط دولت آمریکا، نرخ سایر ارزها و طلا در برابر دلار رشد کرد. درنتیجه، دلار ضعیف شد.

  • عامل دوم: نرخ بهره و اهمیت آن

نرخ بهره همان قیمت پول است. مثلا فرض کنید فردی به شما 1000 دلار پول قرض بدهد. شما متعهد می شوید که در سال آینده همین موقع، پول آن شخص را بعلاوه ی بهره آن پرداخت نمایید. فرض کنید اگر بهره به 0.25٪ برسد، در سال آینده باید 1000 دلار به علاوه ی 2.5 دلار بابت بهره به او پرداخت کنید.

نرخ بهره اهمیت زیادی دارد. زیرا با کاهش نرخ بهره، اغلب افراد تمایل دارند از بانک وام دریافت کنند. آنها این وام را در کسب و کارها سرمایه گذاری می کنند. این شرایط که افراد بتوانند با نرخ اندک از بانک مرکزی وام دریافت کرده و کسب و کار راه اندازی کرده و پیشرفت کنند، خیلی عالی است.

اما با افزایش نرخ بهره، افرادی که برای راه اندازی کسب و کارشان به سرمایه نیاز دارند، قادر به گرفتن وام از بانک نیستند. زیرا باید بیش از نرخ بهره سود بدست آورند.

مثلا فرض کنید 1 میلیون دلار با نرخ بهره 20٪ سالیانه از بانک وام دریافت کنیم. در این سال اگر به درآمد 200 هزار دلار رسیده باشیم، تنها بهره قرض خود را پرداخت کرده و هیچ سودی بدست نیاوردیم. باید 30 الی 40٪ در کسب و کار خود سود کسب کنیم تا بتوانیم آن را ادامه دهیم. یافتن چنین کسب و کار با این ویژگی کاری مشکل است. بنابراین افراد تمایلی به دریافت وام نداشته و کسب و کارها رشد نمی کنند. درنتیجه، یکی از مهم ترین بخش های اقتصادی در هر کشور نرخ بهره است. کنترل و تنظیم نرخ بهره بسیارمهم بوده و تاثیر مستقیمی بر نرخ ارز کل کشور دارد.

سایر محرک های اقتصادی در بازار فارکس

سایر محرک های اقتصادی مانند نرخ بیکاری، علاوه بر نرخ تورم و نرخ بهره، بر اقتصاد کشور و نرخ ارز در بازار فارکس تاثیرگذار هستند.

نرخ بیکاری یک کشور، سطح اشتغال در یک کشور را نشان می دهد. مثلا نرخ بیکاری در کشور آمریکا در سال 2019 تقریبا 3.8٪ بود. این نرخ بسیار خوبی است.

بدین معنا که 96.2٪ مردم دارای توانایی و تمایل به کار در آمریکا، درحال کار کردن هستند. آنها با کسب درآمد، می توانند مصرف کننده باشند و پول را به چرخه اقتصادی برگردانند.

در کنار نرخ بیکاری، عوامل دیگری مانند شاخص خرید مدیران، نرخ خرده و فروشی و غیره نیز در بازار فارکس و ارزها تاثیر زیادی دارند.

میزان حجم معاملات موجود در بازار

یکی از عوام مهم و موثر دیگر بر بازار فارکس و سایر بازارهای مالی، میزان حجم معامله گران و نظرات آنها درمورد آینده ارز یا سهام است.

مثلا معامله گرانی را فرض کنید که به معامله جفت ارز یورو به دلار می پردازند. آنها با توجه به اخبار اقتصادی اروپا، دیدگاه بدی نسبت به اروپا پیدا کنند و تمایل به خرید ارز آن نداشته باشند. این حرکت، باعث کاهش و ریزش در قیمت می شود. درعوض، ممکن است ترجیح دهند یورو به دلار در بازار فارکس را بفروشند. قصد آنها این است که با پایین آمدن قیمت، سود بدست آورند. نظر معامله گران در بازار، طرز فکر و دید آنها، احساس آنها درمورد آینده، همگی تاثیر فراوانی بر بازار دارد.

حتی در برخی مواقع، قبل از اعلام اخبار، معامله گران آن را پیش بینی کرده و بازار بر این اساس حرکت می کند. زیرا بازار متشکل از مجموعه ای از احساسات و افکار معامله گران است که درمورد آینده اقتصاد و یک کشور دارند.

گاهی نیز خبرهای لحظه ای ممکن است بر نظر و دیدگاه معامله گران موثر باشد. براین اساس، قیمت های فارکس نیز جابجا می شود. مثلا صحبت ها درمورد جدایی انگلستان از اروپا سبب شد نرخ ارز پوند شدیدا کاهش یابد. این اتفاق نیز تاثیر بسیار عمیقی بر بازار فارکس ایجاد کرد.

گاهی ممکن است خبرها لزوما اقتصادی نباشند. حتی خبرهای سیاسی و جنگ یا هر نوع خبر دیگر، ممکن است بر نظر معامله گران تاثیر گذاشته و سبب جابجایی قیمت ها شود.

سایر محرک های اقتصادی در بازار فارکس

سایر محرک های اقتصادی مانند نرخ بیکاری، علاوه بر نرخ تورم و نرخ بهره، بر اقتصاد کشور و نرخ ارز در بازار فارکس تاثیرگذار هستند.

نرخ بیکاری یک کشور، سطح اشتغال در یک کشور را نشان می دهد. مثلا نرخ بیکاری در کشور آمریکا در سال 2019 تقریبا 3.8٪ بود. این نرخ بسیار خوبی است.

بدین معنا که 96.2٪ مردم دارای توانایی و تمایل به کار در آمریکا، درحال کار کردن هستند. آنها با کسب درآمد، می توانند مصرف کننده باشند و پول را به چرخه اقتصادی برگردانند.

در کنار نرخ بیکاری، عوامل دیگری مانند شاخص خرید مدیران، نرخ خرده و فروشی و غیره نیز در بازار فارکس و ارزها تاثیر زیادی دارند.

میزان حجم معاملات موجود در بازار

یکی از عوام مهم و موثر دیگر بر بازار فارکس و سایر بازارهای مالی، میزان حجم معامله گران و نظرات آنها درمورد آینده ارز یا سهام است.

مثلا معامله گرانی را فرض کنید که به معامله جفت ارز یورو به دلار می پردازند. آنها با توجه به اخبار اقتصادی اروپا، دیدگاه بدی نسبت به اروپا پیدا کنند و تمایل به خرید ارز آن نداشته باشند. این حرکت، باعث کاهش و ریزش در قیمت می شود. درعوض، ممکن است ترجیح دهند یورو به دلار در بازار فارکس را بفروشند. قصد آنها این است که با پایین آمدن قیمت، سود بدست آورند. نظر معامله گران در بازار، طرز فکر و دید آنها، احساس آنها درمورد آینده، همگی تاثیر فراوانی بر بازار دارد.

حتی در برخی مواقع، قبل از اعلام اخبار، معامله گران آن را پیش بینی کرده و بازار بر این اساس حرکت می کند. زیرا بازار متشکل از مجموعه ای از احساسات و افکار معامله گران است که درمورد آینده اقتصاد و یک کشور دارند.

گاهی نیز خبرهای لحظه ای ممکن است بر نظر و دیدگاه معامله گران موثر باشد. براین اساس، قیمت های فارکس نیز جابجا می شود. مثلا صحبت ها درمورد جدایی انگلستان از اروپا سبب شد نرخ ارز پوند شدیدا کاهش یابد. این اتفاق نیز تاثیر بسیار عمیقی بر بازار فارکس ایجاد کرد.

گاهی ممکن است خبرها لزوما اقتصادی نباشند. حتی خبرهای سیاسی و جنگ یا هر نوع خبر دیگر، ممکن است بر نظر معامله گران تاثیر گذاشته و سبب جابجایی قیمت ها شود.

عوامل موثر بر موفقیت در بازار فارکس

مهمترین کار برای موفقیت در بازار فارکس، آشنایی با اصول این بازار است. باید رمز موفقیت معامله گران بزرگ را دریافت و از تجربیات آنها استفاده کرد.

موفقیت در بازار فارکس، نیازمند داشتن مهارت هایی است. در ادامه، به بررسی این مهارت ها می پردازیم:

  • تحلیل تکنیکال

در تحلیل تکنیکال، نمودارها و حرکات قیمت به منظور یافتن آینده قیمت بررسی می شود. معامله گران در این تحلیل، روندهای بازار و الگوهای ایجاد شده در نمودار را بررسی می کنند. آنها نقاط حساس در قیمت را بررسی می کنند.

معامله گران با بررسی این حرکات قیمت قادرند درمورد آینده ی قیمت، نتیجه گیری بهتری داشته و سود بیشتری بدست آورند. اطلاعات بیشتر در این مورد را می توانید در مقاله تحلیل تکنیکال بخوانید.

  • تحلیل فاندامنتال

یادگیری تحلیل فاندامنتال نیز برای موفقیت در بازار فارکس اهمیت فراوانی دارد. با تحلیل فاندامنتال می توان نبض بازار فارکس را اندازه گیری کرد.

در این تحلیل، تاثیر نرخ بهره در ارزها، سیاست های پولی و مالی دولت، تاثیر تورم بررسی می شود. همچنین برای انجام بهترین معامله، باید به بررسی میزان عرضه در بازار و موارد مشابه در این تحلیل پرداخت.

اهمیت یادگیری تحلیل تکنیکال تا حدی است که افراد بزرگی از جمله وارن بافت، یادگیری آن را بسیار ضروری می دانند. به گفته آنان، یادگیری این تحلیل برای تمامی معامله گران و افرادی که مایلند در بازار فارکس و سایر بازارهای مالی موفق شوند، بسیارمهم است.

مهم ترین بازیگران بازار فارکس

بزرگترین بازار بورس بین المللی، بازار فارکس است. در این بازار، روزانه بیش از 5 تریلیون دلار درحال جابجایی است. این عدد 50 برابر معاملات بزرگترین بازار بورس سهام دنیا، یعنی بازار بورس آمریکا است. اما چه کسانی عوامل اصلی هستند که در این بازار ایفای نقش می کنند؟

  • شرکت های تجاری بزرگ

شرکت های تجاری بین المللی و بزرگ در کشورهای مختلف از جمله بازیگران اصلی بازار فارکس هستند. آنها با استفاده از بازار فارکس به خرید و فروش ارزهایی که دارند، می پردازند.

بعنوان مثال، شرکت بنز زمانی که محصولات خود را در آمریکا می فروشد، دلار دریافت می کند. پس از آن، نیازمند این هستند که دلار با به یورو تبدیل کنند. بنابراین، با ورود به بازار فارکس، در حساب خود یورو به دلار خریداری می کنند.

  • بانک های مرکزی بزرگ دنیا

بانک های مرکزی بزرگ دنیا، بعنوان بزرگترین بازیگران در بازار فارکس شناخته شده اند. این بانک ها با استفاده از بازار فارکس، نرخ ارز در کشورشان را کنترل می کنند.

مثلا زمانی که ارز کشور صاحب بانک ضعیف شد، حج زیادی ارز در بازار فارکس خریداری می کنند. آنها با این کار به نرخ ارز خود کمک می کنند.

  • بانک ها و موسسات مالی

در کنار بانک های مرکزی، بانک های تجاری، موسسات مالی و سرمایه گذاری نیز در بازار فارکس فعالیت کرده و سود بدست می آورند.

درواقع، بزرگترین صاحبان هج فاند های بزرگ و مدیران سرمایه گذاری دنیا در بازار فارکس فعالیت دارند. آنها دارای حجم زیادی در این بازار هستند.

  • معامله گران خرد

اینها آخرین بازیگران در بازار فارکس هستند. این افراد برای بدست آوردن سود و معامله وارد بازار می شوند. میلیون ها انسان در سرتاسر دنیا، به این شکل وارد بازار فارکس شده و نقش زیادی بر این بازار دارند. بسیاری از آنها می توانند در این بازار تاثیرگذار باشند. شما نیز اگر بخواهید می توانید به این بزرگترین بازار مالی دنیا وارد شده و به معامله ی هزاران دارایی بپردازید. امیدواریم در کسب و کار و معاملاتتان موفق باشید.

 

اشتراک گذاری:

Telegram
Twitter
WhatsApp
Email

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پست های اخیر